Tanttarallan talo

Tanttaralla.jpg
4sukupolvea.jpg

Jo ammoisina aikoina Vaahteramäen Eemeli nosti esiin ikäihmisten olot. Hän järjesti kylän vanhimmille upean tanttarallan. Tarinasta inspiroituneina kiinteistö sai nimensä.

Haluamme mahdollistaa arvokkaan yhteisöllisen tukiasumismuodon ja samalla herättää henkiin 100-vuotiaan hirsitalon elämän.

Kampanja

Haluamme herättää henkiin Tanttarallan talon toiminnan myötä yli satavuotiaan hirsitalon elämän Eskolan kylän keskiössä. Talolla on monta tarinaa kerrottavana ja paljon annettavaa upean mäntyharjun rinteessä. Olemme olleet kehittämässä monenlaisia palveluita haja-asutusalueelle ja nyt on ikäihmisten ja muiden tukiasumista tarvitsevien vuoro. Korona on aiheuttanut monia haasteita ikäihmisten sosiaalisille kontakteille. Lisäksi kotipalveluiden tarve kasvaa jatkuvasti suurten ikäluokkien myötä. Meille tarjoutui mahdollisuus vuokrata upea vanha kiinteistö aktiivisessa kylässä, jossa on halu laajentaa palvelutarjontaa yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa. Kampanjan avulla mahdollistamme toiminnan kehittämisen ja tuomme eri toimijat yhteen ajankohtaisen asian tiimoilta.

Tanttarallaan on jo muuttanut ensimmäiset asukkaat ja mukana on myös eläköityneitä eläimiä maatilan työkäytöstä. Haluamme tarjota myös eläimille arvokkaan elämän työkäytön jälkeen. Asukkaiden seurana on työkäytöstä vanhuuden ja huonon kuulon vuoksi luopunut paimenkoira Veeve, sekä harrastekoira Helka. Pihaan tulee kevään myötä lammasaitaus, jossa asustaa Isokummun tilan ensimmäisen lampaan Mää Päivikki Riesan tyttären tyttäret Jamår ja Jemår sekä pari muuta "eläkemummoa".

Viimeisten vuosien aikana kukaan ei ole välttynyt eristäytymisestä tai peloista. Toiset ovat selvinneet toisia paremmin. Tällä hetkellä kuitenkin tilanne on haastava varsinkin myös ikääntyneiden kohdalla, kun yksinäisyys saattaa vaikuttaa mielialaan ja sitä kautta moniin arkisiin askareisiin. Tanttarallan talossa on yhteisö, joka auttaa arjessa jakamalla ruokailut ja muut arjen askareet kuitenkin yksityisyyttä kunnioittaen.

Talo sijaitsee mäntymetsän keskellä harjun rinteessä, joten luonto on saavutettavissa kaikkien asukkaiden kanssa helposti. Luonnon eheyttävyys on tieteellisesti tutkittu parantavan mielialaa ja sillä on jopa parantavia vaikutuksia. Pihaan on tulossa myös kesäksi pienimuotoista puutarhaviljelyä ja ruukkukasvatusta. Panostamme myös luonnonmukaiseen tuotantoon ja puhtaisiin lähialueella tuotettuihin raaka-aineisiin.

Tanttarallassa on 8 makuuhuonetta ja isot yhteiset tilat. Osa huoneista on jo käytössä. Samassa pihassa on rivitalo, jonka remontointi on käynnissä parhaillaan. Asukkaat pääsevät näihin muuttamaan kesän aikana. Tulevaisuuden suunnitelmissa on saada koko kulttuurihistorialliseti arvokas pikkuradan Veturitallin ympärille rakennettu kiinteistökanta kunnostettua ja vuokrattavaksi. Eskolan kylässä on noin 400 asukasta ja paljon teollisuutta, joten asuntoja kaivataan nyt ja tulevaisuudessa.

Kampanjan takana on tiivis työyhteisö, jossa on osaamista monenlaisiin haasteisiin. Toimimme Green Care Finlandin LuontoHoiva -laatumerkin alla ja panostamme ammatilliseen osaamiseen, vaikka tärkeintä toiminnassamme on inhimillisyys.

Kampanjalla ponnistamme liikkeelle kehittämään uudenlaista innovatiivista ja inhimillistä toimintaa. Nyt teillä kaikilla on mahdollisuus päästä hyppäämään mukaan tarinaan ja antaa siivet unelmille paremmasta huomisesta.