top of page
villa.jpeg

Isokummun Kehräämö Oy

Tervetuloa asioimaan kehräämön myymälään osoitteessa Lastauskuja 1 Eskola. Myymälässä tarjolla laajempi valikoima kuin verkkokaupassa.
Avoinna arkisin  9-16 sekä sopimuksen mukaan.

Vuonna 2018 perustettu Isokummun Kehräämö Oy on suomalaisen villan jatkokäsittelyyn erikoistunut yritys. Kehräämö toimii Isokummun tilan läheisyydessä Suomen Pohojammaalla.

Emme tee rahtikehruuta tällä hetkellä. Kiitos kaikille asiasta tiedustelleille.

Olimme mukana Motivan kiertotalouskokeilussa vuonna 2019. Kokeilun aikana opimme villan pesun ja lajittelun saloja.

Tavoitteenamme on saada perustettua kotimaisen villan jatkojalostukseen tarkoitettu lajittelukeskus ja pesula. Villan kerinnässä ja lajittelussa käytetään kansainvälisiä standardeja. Kotimaisen villan luokituksessa käytetään Wool Testing Authority Europe LTD:n laboratoriotutkimusten sertifikaatteja. Luokittelun avulla saamme tietoon kotimaisen villan maailmanmarkkina-arvon.

Tavoitteemme toteutuessa alueen lammastilalliset saavat villasta parempaa tuottoa ja koulutusta villan lajitteluun sekä keritsemiseen. Olemme olleet mukana perustamassa Suomen Keritsijät ry:tä. Yhdistyksen tavoitteena on saada luotua Suomeen uudenlainen villakulttuuri, jossa otetaan käyttöön kansainväliset säännöt ja oikeaoppinen kerintä. Näin edesautamme parempilaatuisen villan saamista lajitteluun ja pesuun. Sillä tavoin saamme parempilaatuisia lopputuotteita villasta markkinoille.

Teollista villan pesua ei juurikaan ole Suomessa tarjolla. Pesulan puuttuminen on yksi vakavasti otettava ongelma Suomen villatuotannossa. Suunniteltu pesula tulee täyttämään Euroopan Unionin ympäristömerkin vaatimukset päästöjen osalta ja prosessista jäävä jätemateriaali käsitellään maanparannusaineeksi soveltuvaksi tuotteeksi.

Kotimaisten alkuperäisrotujen villakuidut ovat hienompia kuin tuontirotuisten eläinten, joten villan pesu vaatii erityisen tekniikan. Olemassa olevissa teollisen mittakaavan pesuloissa käytettävät prosessit eivät ole suoraan hyödynnettävissä kotimaisten kuitujen pesuun kuidun erityisten ominaisuuksien vuoksi. Suomessa suomenlammas on valtarotu, jonka hienoa villaa on runsaasti saatavilla mutta tällä hetkellä hyödyntämisaste on hyvin pieni. Suomenlampaan villalle on kysyntää ja olemassa olevat markkinat.

Villan pesussa veden ja energian kulutus on runsasta. Jätevesiasetukset asettavat omat haasteensa teollisen mittakaavan pesulatoiminnalle. Jotta pesuprosessista saataisiin taloudellisesti kannattavaa, on välttämätöntä kehittää koko prosessi mahdollisimman suljetuksi. Energiantuotanto toteutetaan täysin uusiutuvilla energianlähteillä ja itse pesuprosessin jokaisessa vaiheessa otetaan talteen lämpöenergia, jäte ja puhdistettu vesi.

Olimme myös mukana Kasvu Open 2020 Bio- ja kiertotalous kasvupolulla.

Kehräämön yhteystiedot:

Lastauskuja 1, 69150 Eskola

isokummunkehraamo@gmail.com

+358 45 145 8447

bottom of page